Lhasa Apso vs Shih Tzu

Då jag har en renrasig shih tzu (stella) och en blandras av lhasa apso shih tzu (Nisse) är det intressant att veta vad som skiljer dessa 2 raser åt. Det mesta var ju faktiskt vad man kan se med blotta ögat. Och lilla Nisse brås mer på lhasa apson än shih tzun i utseendet.

Här kommer lite fakta om Lhasa apso / shih tzu.

Lhasa apso är större än en Shih Tzu. Detta är den mest uppenbara fysiska skillnaden mellan de två raserna. En Lhasa har normalt en mindre benstomme, därför ser den smalare ut än en Shih Tzu, som har en mer fast kroppstruktur.

Bortsett från deras storlek, har en Lhasa apso en längre näsa, smalare skalle, och mindre mandelformade ögon. Samtidigt som en Shih Tzu har en bredare skalle med stora, runda utåtstående ögon. Lhasans påls är tung, tät, tjock och hård. Shih Tzu har en mer kunglig, lyxig dubbel päls, med flödande slingor.

Lhasa apso har katt-liknande fötter, rund i formen och kraftigt bepälsade. Shih Tzun å andra sidan har vadderade fötter och fasta, muskulösa ben. Lhasa apsons svans strömmar mot ryggen, imiterar formen av en skruv, och är kraftigt bepälsad. Shih Tzu, å andra sidan, har en fjäderprydda och något böjd svans som också flyter bakåt.

Tecknen i Lhasa apso och Shih Tzu är mycket olika. En Lhasa är en glad hund, påstridig, lite aggressiv och mer envis och på sin vakt mot främlingar. Den kan visa extrem hängivenhet och överbeskyddande mot sin husse/matte. En Shih Tzu, å andra sidan, är en mycket vänlig, bouncy och happy-go-lucky hund och älskar att leka. Denna ras är inte aggressiv, och är inte på sin vakt mot främlingar.

För att sammanfatta:


 
1. En Lhasa apso är större än en Shih Tzu.

2. En Lhasa apso har en mindre skelettstruktur, är därför smalare än Shih Tzun som är längre och välbyggd för sin storlek.

3. En Lhasa apso har en tung och hård rock, medan Shih Tzu har lyxigt och flödande hårsvall.

4. En Lhasa är självsäkra, på sin vakt mot främlingar, och djupt hängiven, medan en Shih Tzu är så vänlig och lekfull att det inte kommer att erkänna att en främling är en främling.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0