Emil & Stella gos

Världens goaste kram :) säger bara en sak... KÄRLEK :)

fredag-och lördagsgodis

Är det mys för oss ska även hundarna ha något gott såklart. köpte frolic walky bites på Willys, dom var sega men ack så goda tyckte Stella & Nisse. Jag gick även in på öob och köpte deras absoluta favoriter sjöbogårdens finest cuts spareribs & dumbbell. Detta är nog det godaste dom kan få tror jag, dom blir helt te sig. Dom kostar 25kr. Det blev även en påse med minigrisöron, också väldigt poppis för våra små.
Detta är dom helt klart värda våra små älsklingar :)

Tyrkisk peber hot & sour

Hittade denna läckerheten på Willys igår. Den var riktigt god faktiskt men sur... NEJ det var den inte, snarare söt och salt. 2 av tre flammor på påsen, alltså medelstark. En ny favorit blev det :) KÖP DEN!!

Klumpfot

Föräldrar till barn med KF kan vara säkra på att deras barn efter expertbehandling kommer att ha normala fötter med normal funktion för alla praktiska ändamål. Den behandlade KF är INGET handikapp och är fullt kompatibel med ett normalt aktivt liv // IGNACIO PONSETI//
 
Då min son föddes med klumpfot vill jag skriva lite om det så att andra kan läsa vad det handlar om. Jag visste inget om klumpfot när min son föddes och saknade "riktig" information om ämnet... även om läkaren sa att det skulle bli bra så gnagde oron i mig ändå. Jag ville se någon som dom hade behandlat och som var över 4 år, så att man verkligen kunde se med egna ögon att det blev bra. Det fick jag inte tyvärr. Men idag när Emil är 8år så vet jag att det blev BRA. Men jag kan ändå känna med alla nyblivna föräldrar till barn med klumpfot. Det var mycket gråt, panik, förtvivlan och framförallt ovissheten som var så fruktansvärt jobbig. Skulle detta lilla knytet överhuvudtaget kunna gå ett enda steg i sitt liv eller inte?? 
Jag har bestämmt mig för att skriva lite om detta och förhoppningsvis kommer det in bilder på allt också.
 
-Klumpfot är en behandlingsbar defekt som drabbar ca:150000-200000 barn varje år.
Runt den 3:e månaden börjar foten att vända sig inåt. De flesta barn som föds med KF saknar inte benmuskler eller bindväv. En eller båda fötterna kan påverkas och de drabbade fötterna kan variera från relativt flexibel till stel och styv.
-Orsak: Forskarna vet inte exakt vad som orsakar KF. Men om föräldrarna har det är risken stor att barnet också får det.
-Ponseti-metoden: behandlingen inleds under de första veckorna efter födseln. Felställningarna korrigeras genom varsamma tänjningar en gång per vecka och däremellan bibehålls det förbättrade läget med gips. Ofta behöver hälsenan förlängas, vilket görs med ett mycket litet ingrepp med lokalbedövning mot slutet av gipstiden.
Efetr gipsperioden krävs efterbehandling med en speciell sorts skor med skena (lägger upp bild på detta snart), annars återkommer felställningarna. Skorna ska användas dygnet runt de första 3-4 månaderna. Sedan nattetid upp till 4 års ålder. Risken för återfall minskar efter 4 års ålder. Efter avslutad behandling får barnet komma på kontroller upp till 8-9 års ålder, ibland även längre.
Prognos: Efter behandling kan man förvänta sig att foten blir nästan normal. Vadmuskulaturen är något tunnare, rörelseomfånget i fot och fotled är ofta något mindre än normalt.
Denna information har jag hittat på nätet och i skaraborgs sjukhus informationsblad... (där min sons fötter är på framsidan :)

Tapeter

Jag vill göra om på Emils rum!!!
Vi vet precis hur han ska ha det och tapeten är vald. Nu är det ju inte bara att välja tapeter så är allt klart...utan dom ska ju sättas upp också!!! (och det värsta av allt... slipa kanter. BLÄÄ) Frågan är bara av vem?? Någon frivillig kanske?? Han har även valt allt till rummet så man vill ju handla allt detta NU...helst igår. Det är det värsta jag vet att VÄNTA...kommer man på något ska det ju göras med en gång. Men eftersom jag inte klarar så mycket längre måste jag ju VÄNTA & vänta o vänta på att något ska hända. Om det händer :(  Han ska i alla fall få en soffa så det finns lite plats att sitta. Hans bioljud som han fick 2011 från jultidningarna ska upp. Ett soffbord eller tre småbord. hyllor, matta (redan köpt) lampor osv. Det finns ju mängder man kan göra.
Här är tapeten som Emil har valt till sitt rum. Blir nog supersnyggt ;)
 
När vi ändå är igång med tapeter så skulle jag gärna vilja byta tapeter i källaren också...
Vill ha denna tapet där, mysigt :)
Det kan nog bli riktigt häftigt tror jag.
Bilderna är lånade av rusta.
 

Innebandyträning

Igår var det dags för en extrainsatt bandyträning i A-hallen i Lidköping. Väl ombytta och klara började alla barn och tränare att värma upp med doppboll. Emil står på samma ställe med händerna instuckna i tröjan och bara tittar!!! Han berättade innan att han var rädd för att göra fel och att någon skulle bli arg på honom för det. När uppvärmningen var klar och han kom för att hämta klubban så blev det lite pepptalk. När träningsmatchen började så sprang han för livet, han tog bollen från dom "bästa" barnen och var på hela tiden. Det var inte annat än att en tår  smög sig fram i ögat när man såg att han ÄNTLIGEN vågade ta för sig. Bra jobbat Emil <3 Han var så glad när han gick av planen och lyckan som syntes i hans ögon är guld värd.
Emil fick börja i innebandy för att han skulle börja våga att ta för sig lite. Det är ju lite skillnad att vara med i en lagsport och samarbeta med andra barn än att tex. simma. Vart han än är och vad han än gör så backar han, ställer sig sist i kön trots att han är först, han frågar hela tiden samma saker ifall om han skulle göra fel. Det blir jobbigt för honom i längden så vi försöker intala honom att han är precis lika bra som alla andra... och att ALLA är lika värda. 
Imorse beställde vi ett par röda adidasshorts + en röd adidas t-shirt till match och träning från unisportstore.se. På t-shirtens baksida kunde man få sitt namn och ett nummer och Emil valde såklart nr 10... David Karlsson´s nummer från VILLA ;) Så nu är han redo för sin första match med IBK Lidköping =)
Lånat bilderna från www.unisportstore.se

TASTE OF THE WILD HIGH PRAIRIE CANINE FORMULA

Taste of the wild är ett helt toppenbra foder för mina små hundar. Jag gav dom royal canins shih tzu foder innan och dom var alltid lösa i magen och spydde väldigt ofta. Nisse blev aldrig mätt på den maten heller. Taste of the wild äter båda två med stor aptit (förutom när vi är hos mormor & morfar) och dom håller sig mätta på det. Så nu är den andra 13kg säcken beställd :) Jag beställer den på animail.com och hade en rabatt kod på 100kr så 679kr för den stora säcken är väl helt ok... då royal canins shih tzu foder på 1,5kg kostade 199kr. Så har din hund problem med magen... prova taste of the wild =)
 
 
Lite info lånat av animail.com

TASTE OF THE WILD HIGH PRAIRIE CANINE FORMULA är spannmålsfritt hundfoder som innehåller bison- och hjortkött. Hundmat för alla livsstadium.

High Prairie Canine Formula erbjuder en välsmakande upplevelse. Innehåller också sötpotatis och ärtor, vilket ger mycket lättsmält energi till aktiva hundar. Kompletterat med grönsaker och frukter, en väl sammansätt formula som ger naturliga antioxidanter. Detta stärker hundens immunförsvar och främjar allmänhälsan. 

Hundmat med smak av det vilda.

Bison, lammjöl, kycklingmjöl, äggprodukter, sötpotatis, ärtor, potatis, rapsolja, brynt bisonkött, brynt hjortkött, havsfiskmjöl, kolinklorid, torkad cikoriarot, tomater, blåbär, hallon, extrakt från Yucca Shidigera

Fodergiva

 

Daglig rekommenderad fodermängd (g/dag)
  6-12 veckor 3-4 månader 5-7 månader 8-12 månader vuxen hund
Vikt (kg)

Daglig Mängd 
(g/dag)

Daglig Mängd
(g/dag)
Daglig Mängd
(g/dag)
Daglig Mängd
(g/dag)

Daglig Mängd (g/dag)

 

1-10 90-260 70-240 60-200 50-180 50-150 
10-20 250-350 240-320 200-250 170-230 160-220 
20-35 - 320-450 250-380 230-350 220-340 
35-50 - - 380-540 350-440 340-420

50-65

65-80

-

-

-

-

540-640

-

460-590

580-690

420-560

560-690 


Lov i Väjern

Det har varit en lååång vecka... speciellt för Emil som fortfarande har nässelutslag och svullet öga. 2 besök på hälsans hus har det blivit och han fick ögondroppar, betapred och tavegyl. Går det inte över snart så får jag ringa vc på måndag igen. Det är dock bättre idag som tur är.  så jag håller tummarna... Vi har varit uppe på isen och lekt med hundarna, vilket både barna och hundarna tycker är väääldigt roligt. Hundarna sover fortfarande av utmattning ;)

Härliga lördag

Idag har vi varit och provat isen på sparbanken lidköping arena =) Emil och Micke åkte skridskor och jag stod vid sidan av och tittade på. 2 filmer är avverkade och jag somnade jättegott under 2:a filmen. Nu väntar vi på att klockan ska bli 20,00 så att melodifestivalen kan börja...
Ja jag har ju inte hört låten än men!!! Vi hejjar nog ändå på SEAN BANAN ikväll =)
 

Min älskade familj

Jag måste bara lägga upp detta collaget också på min älskade familj <3 
Jag tycker att det är grymt skojsigt att fixa med foton som ni kanske märker :))  
Det är ett minne som består, så ett råd från mig... ta med er kameran vart ni än går... allt ska förevigas!!

KSS

Nu ringde dom precis från KSS och frågade om jag kunde komma till dom imorgon kl.11,15 för att göra ett ultraljud på kroppspulsårdern. Det gick fort att få tid till det!!!  Anledningen till ultraljudet är att jag blir blind då och då på det högra ögat, och så värker det runt ögat och lodrätt genom ögat och så är det som ett tryck bakom ögat på något vänster,.  så dom tror att kroppspulsårdern skickar ut små proppar till ögat. Jaja skumt är det i alla fall. Vi får väl se imorgon om det är proppar som är orsaken till synbortfallet eller om det är något annat. Det är ju alltid gott att få ett svar .)

Shellac eller uv naglar

Naglar har blivit ett nytt intresse för mig. Min kusin Erika Åsberg är utbildat nagelterapeut och en väldigt duktig sådan. Allt hon gör blir så himla lyxigt och man går därifrån mer än nöjd. Jag ville prova detta jag också så jag köpte ett startkit från orly... Det fungerar bra men jag skulle hellre vilja ha en stor uv/led lampa istället för den man fick köpa där. Man får sitta med naglarna inne väldigt länge och ibland (speciellt om man har mörkt nagellak) så försvinner det färg från nageln ändå. Det är även svårt och det blir kladdigt när jag gör på mig själv, speciellt när man ska måla på högerhanden!! Jag har provat lite olika färger nu men har kommit fram till att det är snyggast med genomskinlig botten och någon snygg glittrig färg på tipparna, gärna några vita prickar runt också. 
Här kommer lite bilder på olika varianter av mina naglar.
Erikas konstverk:
 
Dom här gjorde jag på en salong i Lidköping:
 
Och domma har jag gjort själv :/
 

Lhasa Apso vs Shih Tzu

Då jag har en renrasig shih tzu (stella) och en blandras av lhasa apso shih tzu (Nisse) är det intressant att veta vad som skiljer dessa 2 raser åt. Det mesta var ju faktiskt vad man kan se med blotta ögat. Och lilla Nisse brås mer på lhasa apson än shih tzun i utseendet.

Här kommer lite fakta om Lhasa apso / shih tzu.

Lhasa apso är större än en Shih Tzu. Detta är den mest uppenbara fysiska skillnaden mellan de två raserna. En Lhasa har normalt en mindre benstomme, därför ser den smalare ut än en Shih Tzu, som har en mer fast kroppstruktur.

Bortsett från deras storlek, har en Lhasa apso en längre näsa, smalare skalle, och mindre mandelformade ögon. Samtidigt som en Shih Tzu har en bredare skalle med stora, runda utåtstående ögon. Lhasans påls är tung, tät, tjock och hård. Shih Tzu har en mer kunglig, lyxig dubbel päls, med flödande slingor.

Lhasa apso har katt-liknande fötter, rund i formen och kraftigt bepälsade. Shih Tzun å andra sidan har vadderade fötter och fasta, muskulösa ben. Lhasa apsons svans strömmar mot ryggen, imiterar formen av en skruv, och är kraftigt bepälsad. Shih Tzu, å andra sidan, har en fjäderprydda och något böjd svans som också flyter bakåt.

Tecknen i Lhasa apso och Shih Tzu är mycket olika. En Lhasa är en glad hund, påstridig, lite aggressiv och mer envis och på sin vakt mot främlingar. Den kan visa extrem hängivenhet och överbeskyddande mot sin husse/matte. En Shih Tzu, å andra sidan, är en mycket vänlig, bouncy och happy-go-lucky hund och älskar att leka. Denna ras är inte aggressiv, och är inte på sin vakt mot främlingar.

För att sammanfatta:


 
1. En Lhasa apso är större än en Shih Tzu.

2. En Lhasa apso har en mindre skelettstruktur, är därför smalare än Shih Tzun som är längre och välbyggd för sin storlek.

3. En Lhasa apso har en tung och hård rock, medan Shih Tzu har lyxigt och flödande hårsvall.

4. En Lhasa är självsäkra, på sin vakt mot främlingar, och djupt hängiven, medan en Shih Tzu är så vänlig och lekfull att det inte kommer att erkänna att en främling är en främling.


Familjen Olsson

Det här är min familj :)
Mamma: Lisbeth
Pappa: Roland
Bror: Mikael
Syster: Tina
Syster: Anne
och jag Lisa.
 
Jag är otroligt tacksam för att jag har fått växa upp i denna familjen i det lilla men ack så vackra Väjern. 
En plats dit tankarna går allt för ofta är last. Att bara kunna sitta där och titta ut över havet och höra måsarnas "ljuvliga" sång. Suga i sig all energi som bara går att få tag på där, känna lungorna fyllas med havsluft och bara njuta för en sekund. Det är min KRAFTKÄLLA

Remby

Nu har jag provat att göra två bildcollage på rembys sida och det var bara att klicka på blogg.ses ikon för att den skulle publiceras. Och publicera som vanligt på sin egen sida. Dom hade många mallar att välja på men det var lite pilligt och segt.
Problemet är att ingen av bilderna har kommit upp på bloggen utan där står bara överskriften... dåligt
Kortena går inte att spara på datorn så man kan sätta in dom den vägen heller.
Det var nog första och sista gången som jag provade denna sida... tyvärr.
Man vill ju gärna se collagen man har gjort, och det finns betydligt lättare sidor att göra collage på så remby får tummen ner av mig!!! Men igentligen kanske man ska ge det några till försök innan man ratar sidan helt, det kan ju vara så att det tar sin tid innan bilden kommer upp på sidan... vad vet jag!!

En evig väntan...

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Längtar till våren...

 

Ny cykel

Då Emils cykel gick sönder i höstas behöver han en ny snart. Det kanske blir cykelutflykter med skolan och då kan vi ju inte skicka iväg honom med hans lilla cykel. 
Den förra cykeln vi köpte var en logan (köpt på coop) görhäftig crusingcykel men tyvärr så gick ena trampan sönder och den går tyvärr inte att laga, och tramporna kan ju vara en fördel om dom fungerar.
Så här såg den ut.
Det är en hel ljungel av cyklar där ute men vi har hittat några som Emil får välja imellan. 
 
Nr:1 är en Monark vilket är ett väldigt bra märke, den håller säkert mycket bra. Jag gillar ju denna gröna färg men jag vet ju inte om den är "töntig" i Emils ögon... Vanliga däck är ju ett + den har dämpat framgaffel och så har den stänkskydd och 3 växlar.Det är ju även snyggt med genomskinligt kedjeskydd. Den finns att köpa på cykellagret.se för 2895kr
 
Nr:2 är av märket peak och det är väl också ett bra märke tror jag. Nackdelen är väl däcken... det blir tyngre att trampa med grova mönster i däcken... även denna har 3 växlar + stänkskydd och den finns i tre färger. Jag föredrar den nedre. Emil hade nog valt den översta tror jag. Den svart/gröna finns att köpa på bikepartnerorebro.se för 1999kr Dom andra två finns på teamsportia.se för 1599kr
 
 
Nr:3 är En Cresent gang och är utrustad med stänkskydd och kedjeskydd, pakethållare, stöd och stötdämpare fram. Fotbroms bak och handbroms fram + 3 växlar. Även på denna är däcken en nackdel. Och jag vet inte om det är så häftigt med pakethållare... även om jag tycker att det är praktiskt. Den finns att köpa på teamsportia.se för 3399kr.
 
Nr:4 är en Cresent narre. Denna är utrustad med skärmar bak och fram, heltäckande kedjeskydd och stötdämpare fram. Fotbroms bak och handbroms fram (V-broms). Även denna har 3 växlar och finns i tre färger blå, silver och svart. Denna finns att köpa på teamsportia.se för 3399kr

Ja vi får väl se vilken det blir. Det är ju i stort sett samma stuk på alla men färgerna gör ju faktiskt mycket också.

Influensa

Jag ä'r sååå trött på av vara sjuk... kunde det inte räckt med 1 gång??? Nä vi i familjen johansson är inne på vår andra influensa period. Emil började med feber och hosta och fick hela kroppen full av nässelutslag som inte vill ge sig. Han får allergitabletter men det vill ända inte ge sig. Idag när han vaknade hade även ögat börjat att svullna. Jobbigt för han... mammas lille.
Jag mår skit kan man säga... hostar, nyser, fryser, huvudvärk, nackvärk, lomhörd, yr. Så fort jag rör mig så dunkar det med kraft i huvudet. Usch usch usch. Men jag såg på en bra film inatt när jag inte kunde sova, den hette på andra sidan tror jag, den var spännande helt klart värd att se. Micke mår som jag fast jag tror att han mår lite bättre idag. Nu så väntar jag på att årets melodifestival ska börja, är sååå förväntansfull. Hoppas på mycket bra musik och underhållning. Så ha en bra kväll allihopa.
 
Emils nässelutslag
Dagen efter dessa bilder togs så var han helt täckt av sånna här utslag.

Hund uppdatering

Idag är vår lilla Nisse 5månader, Stella är 9 månader. Dom börjar att bli stora dom små liven. Nisse har börjat att lyfta benet när han kissar och han är så otroligt söt när han gör detta. Han har även börjat att skvätta överallt när vi är ute, typiskt killar att markera revir :) och så sparkar han med bakbenen efteråt... supersött!! Nisse älskar när tåget kommer, då ska vi stå och titta och han vill även springa ikapp med bilar, inget dåligt självförtroende i den kroppen inte. Det är väl tur att han har koppel på sig ;) annars kanske han hade sprungit lååångt. 
Dom har hittat en ny favoritplats!!! Fönstret i vardagsrummet :) Dom älskar att sitta där och kolla ifall om kissekatten dyker upp ;) Det är ju inte mycket som händer på baksidan men och andra sidan händer det inte mycket på framsidan heller... men dom är nöjda med fyndet. Stella har blivit stora damen och har löpt för första gången. Hon är fortfarande lungnet själv, underbar är hon vår lilla Stellabus och Nisse med såklart :)  Det kan aldrig bli för mycket bilder av dom små söta så titta och njut...
Vad är detta för skitkanal...bäst att byta till något bättre :)
SÖÖÖTNOS
Titta vad vi sitter fint moster... får vi smaka kanske???
Moster behöver du hjälp??? Jag tar denna sidan så tar du andra...
Skam den som ger sig... har man jobbat hårt så förtjänar man allt lite gott...
Godingen
Nya favvo platsen.
3 söta fönstertittare.

RSS 2.0